In 2008 ontwierp een mysterieuze ontwikkelaar Bitcoin als nieuwe manier om geld via het internet te sturen. Vier jaar later, probeerde een geïnspireerde 19-jarige opnieuw het internet te veranderen door een revolutionair platform te lanceren. Vitalik Buterin, een programmeur uit Toronto, die al sinds 2011 Bitcoin op de voet volgt.

Hij is de co-oprichter van Bitcoin Magazine, een populaire cryptocurrency nieuwssite. Daar stopte zijn interesse voor cryptocurrency niet, hij schreef onveranderde code voor de privacy gerichte Dark Wallet en de Egora marktplaats.

Het was tijdens deze avonturen dat hij op het geniale idee kwam voor een platform dat de functionaliteit van Bitcoin ver voorbij zou steken. In 2013 publiceerde hij de white paper waarin dit alternatieve platform beschreven werd.

Ethereum maakt het makkelijk om slimme contracten te creëren, zelf-handhavende code die ontwikkelaars kunnen gebruiken voor talrijke toepassingen.

Voor zijn werk werd Buterin in 2014 uitgeroepen tot een Thiel Fellow, een wedstrijd die winnaars $100 000 toekent.

Een groeiend team

Nadat Buterin de Ethereum white paper onthuld had, groeide het team al snel.

Co-oprichter Dr. Gavin Wood schreef de Ethereum yellow paper, de “technical bible”, dit beschrijft de technische functionaliteit van de Ethereum virtuele machine (EVM).

Co-oprichter Joseph Lubin richtte later de Brooklyn-gebaseerde ConsenSys op, een startup die zich focust op het bouwen van gedecentraliseerde apps.

Om het project van de grond te krijgen, startte Buterin en de andere oprichters een crowdfunding campagne in juli 2014, waar de deelnemers ethereum tokens kochten, die als aandelen in het project functioneerden.

Deze campagne leverde meer dan 18 miljoen dollar op, dit maakte het toen de meest succesvolle crowdsale ooit. De eerste live release kwam pas een jaar later, op 30 juli 2015 werd Frontier gelanceerd. Het was geen sexy platform, maar de command line interface gaf ontwikkelaars een platform voor het creëren van hun eigen gedecentraliseerde apps.

Het geld van de initiële Crowdsale en de projectontwikkeling van Ethereum worden nu beheerd door de Ethereum Foundation, een Zwitserse non-profit organisatie.

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep