Komodo biedt gebruikers een gedecentraliseerd, veilig, privé en energie-efficiënt transactie en dAPP-ontwikkelingsplatform. In de afgelopen jaren heeft het team een blockchain project opgezet dat bekend staat als de “atomic swap”. Met deze technologie kun je munten handelen van blockchain tot blockchain, zonder eerst naar gecentraliseerde exchanges te gaan zodat je de ene munt voor de andere kunt wisselen via je eigen wallet.

Dit is een innovatief concept, aangezien momenteel de meeste munten enkel voor EUR, USD , BTC en ETH via een exchange gekocht kunnen worden.

Het grootste deel van het handelsvolume op crypto-exchanges is verdeeld
over enkele grote gecentraliseerde exchanges, die een goede GUI (grafische gebruikersinterface) hebben. Deze exchanges zijn niet erg veilig, omdat gebruikers moeten vertrouwen op gecentraliseerde exchanges om mogelijke hacks te weerstaan. Mt. Gox, bijvoorbeeld, is in het verleden gehackt, waarbij er 744.408 Bitcoins zijn gestolen.

BarterDEX

BarterDEX, de exchange van Komodo, vermijdt dit scenario door gebruik te maken van: order afstemming, handels verificatie en voldoende liquiditeit. Dit is allemaal geïntegreerd in een enkel systeem dat gebruikers in staat stelt om een wissel-verzoek in te dienen, een geschikte match te vinden en de transactie af te ronden, met behulp van het atomic cross-chain protocol, en met slechts 0,15% fee.

Ter vergelijking: de populairste exchange in de Verenigde Staten, Bittrex heeft een fee van 0,25% voor zowel de koper als de verkoper, in totaal wordt er dus 0,50% betaald. Als je dan kijkt naar de BarterDEX waarbij enkel de verkoper een fee van 0,15% betaald, ben je- een stuk goedkoper uit.

Een ander kenmerk van de BarterDEX is de liquiditeits vermenigvuldiging. Dit biedt je de mogelijkheid om meerdere orders te openen met hetzelfde geld. Stel bijvoorbeeld dat je 1 BTC hebt. Bij een normale exchange (Bittrex, Binance, etc) kun je slechts één kooporder plaatsen voor 1 BTC ter waarde van KMD, maar dankzij de liquiditeits vermenigvuldiging kan je een kooporder plaatsen van 1 BTC op verschillende munten op de BarterDEX-exchange.

Natuurlijk zodra een van de kooporders gevuld is, wordt de rest geannuleerd. Dit is een perfect hulpmiddel voor traders die wachten op een flashcrash van een bepaalde munt.
Dit is een van de belangrijkste manieren waarop de BarterDEX van plan is om “Whales” op hun platform te bestrijden, waardoor in theorie de markten moeilijker te manipuleren zijn.

Delayed Proof of Work

Komodo maakt gebruik van een “Proof of Work” algoritme, genaamd “delayed Proof of Work” (dPoW), hierdoor wordt een platform gecreëerd dat wordt beveiligd door de “Hash Power” van BTC.

Om het Komodo-platform te manipuleren, moet elk stukje informatie erover gemanipuleerd worden, omdat een enkele kopie van de KMD-blockchain geschiedenis genoeg is om alles terug op te bouwen. Deze functie is ook van toepassing op “Asset-chains”.

Meestal hebben nieuwe cryptomunten een zwakkere beveiliging vanwege hun gebrek aan “Hash Power”, maar met het Komodo platform wordt de nieuwe munt onmiddellijk beveiligd door de Bitcoin-blockchain via dPoW. Het is belangrijk om op te merken dat dit ervoor zorgt dat een transactie snel, goedkoop en toch veilig is (zelfs voor nieuwere munten).

Een ander voordeel hiervan is dat het een flexibel systeem is. Als Bitcoin bijvoorbeeld minder veilig is dan een andere blockchain zoals Dogecoin of Litecoin, heeft het Komodo team beveiligingsmaatregelingen genomen om de hashes te kunnen omschakelen naar de munt die het veiligst is.

JUMBLR

Het BarterDEX platform wordt anoniem gemaakt door het JUMBLR systeem, met deze technologie kunnen gebruikers hun munten volledig anoniem maken. Kortom het systeem verzendt het geld van een transparant adres naar meerdere zk-SNARK adressen, deze technologie wordt ook gebruikt door Zcash.

Met deze technologie kunnen transacties volledig anoniem zijn, maar ook controleerbaar en geldig op de blockchain.

Momenteel kan enkel de KMD munt in dit proces gebruikt worden, dit betekent dat bij gebruik van JUMBLR voor bijvoorbeeld Horizon State (HST) de munten automatisch  omgewisseld worden voor KMD munten. De kosten voor het gebruik van de JUMBLR service zijn 0,3%, wat een stuk lager is dan bij de meeste BTC-tumblers, bijvoorbeeld: Coinmixer heeft een fee van 1-3%, plus een standaard fee van 0.0005 BTC.

De positieve kant van de JUMBLR service is dat het een van de weinige systemen is, die de munten echt anoniem maakt met een betrouwbaar systeem. Dit proces maakt de munt direct anoniem na het doorlopen van het JUMBLR proces, maar dit maakt de munt niet altijd 100% anoniem, zoals bij privacy gerichte munten als Monero.

Concurentie

Van alle andere gedecentraliseerde platformen waarmee Komodo concurreert, is Ethereum de grootste. Beide platformen werden rond dezelfde tijd gelanceerd, toch Ethereum is momenteel een veel grotere speler, desondanks biedt KMD betere anonimiteit, energie-efficiëntie en beveiliging.

In tegenstelling tot Ethereum (die op het moment nogal last heeft van netwerk verstopping) heeft Komodo een hoge schaalbaarheid door de asset-chains. Dit zijn losse blockchains die makkelijk via  Komodo gecreëerd kunnen worden.

Deze asset-chains hebben alle functies die de KMD blockchain heeft, maar staan er toch los van. KMD kan alleen 80 transacties per seconde, maar elke asset-chain kan er ook elk 80.

Een asset-chain kan gecreëerd worden om technologie die andere munten al gebruiken te repliceren, en om de schaalbaarheid te vergroten, dus hoe meer asset-chains er zijn des te meer transacties per seconde er verwerkt kunnen worden. Omdat asset-chains hun eigen blockchain en nodes hebben zal het netwerk niet verstopt raken, zoals bij ERC20-tokens.

Hoe meer ERC20 tokens er zijn des te langzamer het Ethereum netwerk wordt, hier zal Komodo dus geen last van hebben. Verder zal Komodo door het gebruik van parallelle asset-chains op een dag (zo goed als) oneindig veel transacties kunnen verwerken.

dICO’s

Een van de meest belangrijke functies die Komodo aanbiedt is een dICO, ICO’s zijn altijd riskant omdat; ICO’s over het algemeen in een escrow uitgevoerd worden, waarbij de kopers geld naar een derde partij (node) moeten verplaatsen, meestal een website, en vervolgens moeten wachten terwijl de uitgever de transacties verifieert en uiteindelijk de munten distribueert. Gedurende deze tijd is de financiering niet gecentraliseerd en daarom kwetsbaar.

Bij KMD worden de aangeboden munten over meerdere nodes verspreid, dus kan niet al het geld verloren raken omdat er altijd slechts een klein gedeelte van de totale voorraad op staat. Bovendien hebben dICO’s ook het voordeel dat iedereen kan investeren zonder naar het land van herkomst te kijken, omdat niemand de exacte herkomst van het geld in een gedecentraliseerde ICO kan controleren. De voordelen die dICO’s hebben ten opzichte van een standaard ICO zijn vrij groot, omdat ze veiliger zijn voor zowel de investeerders als het bedrijf.

Rente

Ten slotte, kunnen de gebruikers elk jaar 5% extra munten krijgen door simpelweg de munt in de persoonlijke KMD-Wallet (geen exchange) vast te houden.
Iemand die bijvoorbeeld 1.000 KMD munten op zijn desktop wallet houdt, heeft na een jaar 1.050 KMD munten (behalve als hij de munten overboekt naar een nieuw wallet-adres) of de knop ‘Claiminterest’ gebruikt in zijn eigen wallet. Dit kan elk moment van het jaar gedaan worden, omdat de rente wordt berekend met elk nieuw blok. Daarom kan de persoon die 1000 munten vasthoudt ze zes maanden op zijn wallet houden en vervolgens besluiten om ze over te zetten naar een andere wallet om 25 KMD te krijgen. De 5% zou dan worden toegepast op 1025 KMD in plaats van 1000.

Team

De meeste zo niet alle, Komodo-teamleden geloven in privacybescherming en gebruiken daarom pseudoniemen. Enkele van de belangrijkste teamleden zijn:

James Lee (JL777), Hoofdontwikkelaar (oprichter):

JL777 is een anonieme ontwikkelaar en oprichter van Komodo. Voordat hij aan Komodo begon, werkte James aan verschillende projecten, waaronder JL777Hodl , MGW, NXTventure , Iguana , crypto777 en InstantDEX.

Kadan Stadelmann (CA333), General manager CTO:

CA333 is verantwoordelijk voor de beveiliging van de het Komodo-project. Hij werkt voornamelijk voor beveiligingstests, netwerktests en probleemoplossingen samen met de ontwikkelaars van het team. Voordat CA333 werkte voor Komodo was CA333 de IT-projectleider en een softwareontwikkelaar voor de Oostenrijkse regering.

Mohammed Nazmul Alam (Fadedreamz), Ontwikkelaar:

Fadedreamz heeft meer dan vijf jaar ervaring met het werken voor één Fortune 500 bedrijf
(Samsung), waar het zijn taak was om Linux-stuurprogramma’s, Windows apparaat drivers,
draagbare frameworks (Android, Linux, Windows, Raspberry Pi, iOS) te schrijven en end-to-end oplossingen met aangepaste hardware. Hij heeft een BSc in computerwetenschappen (Khulna University) en werkt momenteel aan het afronden van een MSc in computerwetenschap (Concordia University)

Mihail Kolo Federov, Sysadmin/IT-expert:

Mihail is een beveiligingsspecialist, systeembeheerder, developer, operations engineer en PHP-ontwikkelaar. Voordat hij aan het Komodo project begon, was Mihail de hoofdontwikkelaar en beveiliging engineer voor Dengi Online en momenteel de Chief Technology Officer voor Creative Telematics & Trade.

Satinder Grewal, Projectmanager/Front-end ontwikkelaar:

Satinder werkt fulltime in het SuperNET/Komodo project en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de GUI-implicatie van EasyDEX (nu ongebruikt omdat het de voorganger van BarterDEX is).

Extra teamleden van het Komodo team zijn Rick, Decker, Pbca25 en Srg. Het Komodo team wordt ook ondersteund door een aantal administratieve en ondersteunende teamleden, ambassadeurs, adviseurs en het marketingteam.

ICO

De ICO begon op 15 oktober en eindigde op 16 november 2016, met bonussen variërend van 5% tot 25%, afhankelijk van hoe vroeg investeerders deelnamen. De ICO bracht in totaal $1.983.781 op.

Samenvatting

Het Komodo-platform is allesbehalve nieuw in cryptocurrency-wereld, hoewel er momenteel niet veel aandacht aan besteedt, kan dit in de lange termijn veranderen. Komodo heeft veel herstructureringen doorgevoerd, en lijkt nu klaar te zijn om alle functies volledig uit te brengen. Komodo zal echter niet in een zogeheten “vacuüm” terechtkomen, doordat er al een veel platforms zijn waarmee Komodo concurreert.

De twee grootste zijn Ethereum en NEO. Ardor is ook een platform met een vergelijkbare structuur als Komodo, ook op basis van waarde. Het is van belang dat Komodo zich differentieert van de overige platforms.

Mede dankzij de dICO’S, de privacy-mogelijkheden en de structuur van de asset-chain heeft Komodo een voorsprong op Ethereum in zijn huidige staat, waardoor het huidige probleem van schaalvergroting theoretisch opgelost wordt. Hierdoor zijn bedrijven in staat om gevoelige en belangrijke informatie te beveiligen.

Ironwood verwacht dat Komodo, met zijn gevarieerde functies goed zal presteren in deze snelgroeiende markt.

Ironwood Research Group

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ironwood Research Group. Voor toegang tot alle exclusieve rapporten, technische analyse (op aanvraag), crypto leerstof, privé discord kanalen en Telegram groep, kun je hun website bezoeken. Ook kunnen al onze lezers een gratis account aanmaken (normaal $15/maand), en genieten van 37,5% korting op een volledige abonnement.

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep