Golem is een innovatieve technologie, die computerkracht probeert te decentraliseren. Golem heeft het potentieel om als een toegankelijke, gedecentraliseerde, wereldwijde supercomputer te kunnen functioneren. Het project is momenteel in ontwikkeling door een speciaal team van programmeurs en ingenieurs, met uitgebreide kennis van peer-to-peer software en blockchain engineering.

Golem’s hoofddoel is om computerkracht toegankelijk te maken voor de deeleconomie, een economisch systeem waarbij spullen of diensten aan particulieren worden uitgeleend door andere particulieren. Het uitgangspunt is dat je enkel betaalt voor wat je gebruikt.

Het probleem in de hedendaagse economie is dat zware computerkracht, hoewel essentieel in allerlei verschillende gebieden, zoals machine learning, duur en schaars is. Organisaties of personen met een vereiste voor zware computerkrachten kopen vaak dure hardware voor privégebruik, en hoewel dit in veel opzichten voldoende is, is de initiële investering voor krachtige hardware hoog en het is onwaarschijnlijk dat de hardware continu gebruikt zal worden en dus in sommige opzichten verspild word.

Een alternatief is om voor een bepaalde tijd een krachtige computer over het internet te huren, maar dit is vaak extreem duur. Bovendien is deze computerkracht gecentraliseerd, centralisatie introduceert een centraal punt dat kan worden blootgesteld aan aanvallen of catastrofaal dataverlies.

Golem probeert een totale herverdeling van de computerkracht te verwezenlijken. Miners lenen hun computerkracht uit aan het Golem netwerk, in ruil hiervoor krijgen ze een financiële beloning. Deze miners voeren door de gebruikers bepaalde taken uit. Hierdoor kunnen computers over de hele wereld hun inactieve tijden gebruiken om berekeningen uit te voeren voor het Golem-netwerk, en hier dan ook financieel beloond voor worden. Golem is momenteel in alpha, genaamd “Brass Golem” en kan enkel Blender CGI rendering uitvoeren.

Hoe werkt Golem en wat zijn Golem (GNT) Tokens?

Deelnemers die hun computerkracht aanbieden worden betaald in transacties die door de Ethereum blockchain uitgevoerd worden. Ethereum werd gekozen omdat het lage transactiekosten heeft, zodat je niet meer betaalt voor de transactie dan voor de computerkracht zelf.

Deelnemers worden niet betaald op basis van de snelheid of de hoeveelheid berekeningen die zij voltooien. In plaats daarvan worden alle deelnemers aan een loterij toegevoegd, waar één gelukkige winnaar de volledige beloning krijgt. Dit is een zogenaamde “probabilistic payment scheme”, het basisidee is dat de betaler een loterijkaartje geeft met een waarde en een kans om te winnen, waardoor je een verwachte waarde voor het kaartje kan berekenen. Bijvoorbeeld, met een $100 loterijkaartje en een winkans van 1/100, is de waarde $1.

De loterij methode werd door gekozen om transactiekosten zo laag mogelijk te houden. Als elke miner apart betaald zou worden, zouden de netto transactiekosten evenredig zijn aan het aantal deelnemers. Dit betekend als het netwerk groeit, wordt het gebruik ervan steeds duurder door de groeiende transactiekosten.

Golem (GNT) wordt gebruikt als munteenheid voor het Golem-netwerk. Elke opdrachtgever financiert een loterij met GNT, en de computers die de opgegeven taken uitvoeren worden betaald in GNT.

Beste Golem (GNT) Wallet?

We raden aan om de Jaxx wallet te gebruiken, deze kun je op de officiële Jaxx-website downloaden en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. De Jaxx mobiele wallet is beschikbaar voor android en ios.

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep