Mining is de lijm die Ethereum’s “decentralized app store” bij elkaar houd, miners stellen hun computers beschikbaar om cryptografische puzzels op te lossen in de hoop dat ze een beetje Ethereum kunnen winnen. Een van de interessantste dingen aan open Blockchains is dat, in theorie, iedereen zijn computer ter beschikking zou kunnen stellen en zo ook kans maakt op deze prijzen.

Het addertje is dat mining op een grote publieke Blockchains meestal over tijd meer en meer computerkracht vereist.

Hoe kies je de juiste mining Hardware?

Voordat je begint, heb je speciale computer hardware nodig die voltijds beschikbaar is om te minen.

Er zijn twee soorten mining hardware: CPU’s en GPU’s. GPU’s hebben een hogere hash rate, waardoor ze deze puzzels sneller kunnen beantwoorden. 

De juiste GPU kiezen is een complexe taak, gelukkig kan je door een google search al snel heel wat advies vinden over welke het meest winstgevend zijn op basis van hash rate, energieverbruik en initiële kost van de kaart. Wanneer je de juiste videokaart(en) hebt gevonden kun je best een mining rig opzetten, dit is een computer die bestaat uit meerdere GPU’s.

“Mining profitability calculator” tonen de waarschijnlijke hoeveelheid Ethereum die je met een bepaalde hash rate zal ontvangen, en of dit winstgevend is tegenover de installatie en elektriciteitskosten.

Hoe installeer je de software?

Na het bouwen van je mining rig, is de volgende grote stap het installeren van de mining software. Als eerste moet je een client installeren om verbinding te maken met het Ethereum netwerk.

Programmeurs die bekend zijn met command lines kunnen Gerth installeren, dit draait een Ethereum node geschreven in de scripttaal “Go”.

Je kan Gerth hier downloaden, gebruik de aanwijzingen voor je besturingssysteem (Windows, Mac OS of linux), unzip en open het.

Eenmaal geïnstalleerd, kan je node “praten” tegen andere nodes, en zo dus ook met het Ethereum netwerk verbinden. Naast het Ethereum mine, heb je ook de mogelijkheid om je eigen Smart Contracts te creëren en met de command line transacties te versturen.

Hoe installeer je Ethminer?

Nu dat je de client hebt gedownload en je node een deel is van het netwerk, kan je Ethminer downloaden. De download link en verdere instructies vind je hier. Eenmaal geinstalleerd, zal je node officieel deel uitmaken van het Ethereum netwerk.

Hoe neem je deel aan mine pool?

Als miner is het onwaarschijnlijk dat je alleen een deze puzzel zal oplossen, dus ook weinig ether zal verdienen.

Daarom bundelen miners hun rekenkracht in “mining pools”, om hun kans op winnen te vergroten. Vervolgens, verdelen ze de winst op basis van hash rate.

Er zijn enkele belangrijke dingen die je keuze kunnen beïnvloeden zoals: elke pool zal niet oneindig blijven bestaan, ook de computer kracht verandert voortdurend. Misschien wel het belangrijkste om voor op te letten is het uitbetalingssysteem, dit is bij elke pool anders.

Mining pools hebben meestal een aanmeldsysteem op hun website, zo kunnen miners met hun pool kunnen verbinden.

Zoek je een makkelijkere manier om te starten met mine?

Klonk dit bovenste nu als chinees of zoek je simpelweg een makkelijkere manier om te starten, dan is de MinerGate pool iets voor jou. Om te starten maak je een account, download de client, log in en je kan meteen beginnen. Je mined ook enkel wanneer de client open staat, dit betekent dat je zelf kiest wanneer je computer aan het mine is. Het enige nadeel aan deze methode is dat de fee (1%) een beetje hoger is. De download van MinerGate kan je hier vinden.

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep