Bitcoin futures zijn overeenkomsten om een vooraf bepaald aantal aandelen of grondstoffen op een specifieke datum in de toekomst te kopen of verkopen, tegen een vooraf bepaalde prijs.

Zodra het futures contract ingevoerd wordt, moeten beide partijen op de specifieke datum kopen of verkopen tegen de afgesproken prijs, ongeacht van wat de werkelijke marktprijs op dat moment is.

Het doel is niet noodzakelijk om zo winstgevend mogelijk te zijn. Het is meer een tool om je risico te beperken, bij een future ben je ingedekt tegen het risico van een negatieve verandering in prijs.

Futures worden ook vaak gebruikt om financiële portfolio’s in evenwicht te brengen bij turbulente investeringen.

Deze contracten worden onderhandeld en verhandeld op een future exchange die functioneert als tussenpersoon.

Hoe werken futures?

Er zijn twee soorten futures: lange of korte.

Als je een lange future neemt, ga je ermee akkoord om wanneer het contract afloopt, de asset tegen een specifieke prijs in te kopen.

Wanneer je een korte neemt, stem je ermee in om de asset tegen een vastgelegde prijs te verkopen, wanneer het contract afloopt.

Een goed voorbeeld is, een luchtvaartmaatschappij die zich wil indekken tegen de stijgende brandstofprijs, met futures contracten:

Brandstof kost bijvoorbeeld $2 per liter. Een luchtvaartmaatschappij verwacht dat de olieprijs zal stijgen, koopt een termijncontract van drie maanden voor 1.000 liter tegen de huidige prijs. Het contract is dus momenteel $2.000 waard.

Als binnen drie maanden, wanneer het contract afloopt, de prijs van een liter brandstof $3 is, heeft de luchtvaartmaatschappij $1.000 bespaard.

De leverancier zal dit graag doen om stabiele afzetmarkt van brandstof te hebben, zelfs wanneer de prijzen hoog zijn. Het contract beschermt hem ook als de brandstofprijs onverwacht zou dalen.

In dit geval beschermen beide partijen elkaar tegen de turbulente prijzen van brandstof.

Er zijn ook investeerders die speculeren met futures, in plaats van het te gebruiken als beschermingsmechanisme. Ze kiezen bewust voor een lang contract, wanneer de prijs van een grondstof laag is. Naarmate de prijs stijgt, wordt het contract waardevoller en kan de belegger kiezen om het contract met een andere belegger te verhandelen voordat het afloopt, tegen een hogere prijs.

Wat zijn Bitcoin futures?

Bij Bitcoin-futures is het contract gebaseerd op de prijs van Bitcoin, en zo kunnen speculanten een “gok” wagen op wat de prijs van Bitcoin in de toekomst zal zijn.

Daarnaast kunnen beleggers speculeren over de prijs van Bitcoin, zonder daadwerkelijk de munt te bezitten.

Dit heeft twee belangrijke gevolgen:

Ten eerste, terwijl Bitcoin nog niet gereguleerd is, kunnen Bitcoin-futures verhandeld worden op gereguleerde beurzen. Dit is goed nieuws voor degenen die zich zorgen maken over de risico’s, die verbonden zijn aan het gebrek aan regularisatie in de sector.

Ten tweede, in gebieden waar Bitcoin verhandelen verboden is, kunnen beleggers de futures gebruiken om te speculeren over de prijs van Bitcoin.

Een Bitcoin future werkt volgens dezelfde principes als traditionele futures.

Door te anticiperen of de prijs van Bitcoin zal stijgen of dalen, kiezen speculanten voor een lang of kort Bitcoin future contract.

Waar kun je met Bitcoin futures handelen?

Er zijn twee soorten markten waar Bitcoin futures verhandeld kunnen worden:

De eerste optie is op bepaalde cryptocurrency-exchanges, als BitMEX en OKCoin. De exchanges bieden deze optie al geruime tijd, maar blijven vaak ongereguleerd.

De tweede optie is op openbare en gereglementeerde beurzen. Dit is een recent fenomeen, en een deel van de reden waarom we de massale Bitcoin prijsstijging in december hebben gezien.

Het begon met de lancering van de Bitcoin futures van CBOE op 10 december, de Chicago Mercantile Exchange (CME) volgde op 17 december. Investeringskantoren als TD Ameritrade en JP Morgan hebben ook belangstelling voor deze markten getoond.

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep