De Belgische belastinginspectie is van plan op zoek te gaan naar Belgische cryptocurrency investeerders op buitenlandse beurzen.

Na informatie te hebben ontvangen van de Finse autoriteiten dat verschillende Belgische belastingbetalers op Finse crypto-exchanges gehandeld hebben, startte de inspectie al vier onderzoeken naar betrokken Belgen, een van deze dossiers is inmiddels geseponeerd.

Volgens een regel die vorig jaar in België geïntroduceerd werd, zijn cryptocurrency-investeerders verplicht om een belasting van 33 procent te betalen op alle crypto winsten, ingediend onder het gedeelte “diverse inkomsten” op het belastingformulier.

Vanwege het anonieme karakter van crypto-exchanges is de belastingregel moeilijk te controleren. De Belgische belastingdienst is echter van plan om het voorbeeld van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) te volgen, die Coinbase wettelijk verplicht heeft om de gegevens van ongeveer 13.000 klanten voor belastingdoeleinden over te dragen.

De Belgische belastingautoriteiten wil het dubbel belastingverdrag tussen België en de Verenigde-Staten gebruiken om informatie te krijgen over Belgische Coinbase-gebruikers. De inspectie is ook van plan soortgelijke verzoeken naar verschillende andere buitenlandse crypto-exchanges te versturen.

Hoewel de IRS aanvankelijk Coinbase had gevraagd om de informatie van al haar gebruikers om te dragen, besloot een rechtszaak van Coinbase in november 2017 dat alleen de informatie van gebruikers met een “hoog volume” aan de IRS moest worden gegeven.

 

Cryptodaily Telegram groep
Cryptodaily Telegram groep